Short track är en skridskogren, som även kallas kortbaneåkning på skridskor. Det går ut på att 4 till 6 åkare tävlar samtidigt och mot varandra. Detta sker på en bana som är oval och den är 111,12 meter lång. Det finns fyra distanser man kör individuellt, och det är 500 meter, 1000 meter, 1500 meter samt 3000 meter. Det sker även stafetter och då har man fyra åkare i varje lag. Då är distansen man åker 5000 meter för herrar och damer åker 3000 meter.

Short track är en snabb sport och det händer att man kan komma upp i hela 45km/h. Det är därmed viktigt att man skyddar sig på rätt sätt och med rätt sorts utrustning.

Skridskosport Short Track sodermalmsik.se

Utrustning för short track

Nödvändig utrustning för denna sport är trikåer som är skärsäkra men även benskydd, knäskydd, knästöd, halsskydd, handskar samt en hjälm. Man har även ett par skridskor och dessa är oftast formgjutna skor, som har böjda skenor. Detta gör att man har möjlighet att ta kurvor i en mycket hög fart.

Det är alltid bra att ha personliga skydd, även om rinken är klädd med tjocka dynor. Med rätt sorts skydd på er, så undviker ni att skada er. Den hjälm man använder ska vara helt täckt och inte ha några springor. Handskarna bör vara skärsäkra. När det gäller halsskydd så finns det dels short track halsskydd, men det går även att använda ett hockeyhalsskydd. Mjuka knäskydd är bäst, samt att du ska ha hårda benskydd. Det finns dels särskilda skydd att köpa, men det går även bra att använda skydd skapade för andra sporter. Därmed funkar volleybollknäskydd samt fotbollsbenskydd. Det är även bra att ha ett skärsäkert underställ på träning, och på internationella tävlingar är det ett krav. Med ett sådant underställ kan man undvika att få skärsår.