Långfärdsskridskoåkning är inte en tävlingsform, utan mer en form av rekreation. Man åker på sjöar samt på olika hav där isen har lagt sig. Vad man har på sig och vilken åkstil man har är olika mellan olika länder. Det finns speciellt utvecklade långfärdsskridskoskenor som kan sätta på de vanliga skorna om man vill, så är det enkelt att ta av sig dem om man behöver vandra mellan sjöar.

Hur lång färden är, beror på vad det är för isförhållanden samt att det så klart beror på vad man har för åkstyrka. Det är dock vanligt att man åker mellan 2 till 8 mil på en dag om man är en van långfärdsskridskoåkare

Långfärdsskridskor natur sport

Utrustning

Vid långfärdsskridskoåkning är det mycket vanligt att man använder sig av långfärdsskridskor som är enkla att sätta på sig så väl som att ta av sig. Utöver skridskor används en del tillbehör för både säkerhet och för att det ska vara mer trivsamt.

Det är bra att ha med sig isdubbar, för att kunna ta sig ur en vak. En ispik är även det bra att ha med för att känna om isen bär som den ska. Det kan kompletteras med en stav. Ha även med säkerhetslina, som du fäster i ryggsäcken som även det är något du bör ha. Denna säkerhetslina är bra om någon faller i vattnet. I ryggsäcken kan du även ha med dig klädombyte och det i en vattentätpåse. Se till att din ryggsätt har midjebälte och grenremmar. Andra bra saker är en karbinhake, som man kan fästa kastlinan i. En visselpipa fäst vid dig är med bra om du behöver påkalla uppmärksamhet.

Många väljer även att använda sig av olika sorter skydd och ryggstöd. Du kan därmed ha på dig knäskydd, skydd för dina armbågar och hjälm. Om du är med i en långfärdsskridskoförening så har de oftast ett krav på vad alla deltagare ska ha.